
CASE # 1 : 
A5 is holding the ball ( A ) in Team A’s front court with the shot clock at 21 seconds, ( B ) in Team A’s front court with the shot 
clock at 10 seconds ( C ) in Team A’s back court  with the shot clock at 21 seconds when the official stops the game because of 
an apparent injury to defender B1. B9 reports and enters the game to replace B1. 
Question : 
Under what conditions shall the game resume ? 
Answer : 
After the replacement of B1, the game shall resume with a Team A throw-in at the nearest spot to where A5 was holding the 
ball. 

(A) The shot clock shall remain at 21 seconds. 
(B) The shot clock shall be set to 14 seconds. 
(C) The shot clock shall be set to 24 seconds. 

Reference : 
Articles : 50.3; 50.4 ; and 50.5. 
 
CASE # 2 : 
A2 ‘s try for goal strikes the rim and bounces straight above the basket. The ball returns to the ring and lodges between the 
back board and the basket. A held ball is called. When the ball got lodged , there were 6 seconds on the shot clock. The AP 
arrow favors Team A. 
Question : 
What procedure is to follow to return the ball to play ? 
Answer : 
An alternating possession throw-in shall be awarded to Team A on the baseline ( bit not under the back board ) and the shot 
clock shall remain at 6 seconds. 
Reference : 
Article 50.2 
 
CASE # 3 : 
As the shot clock is about to sound, A3 throws up a desperation field goal try. The shot clock expires and the horn sounds while 
the ball is in the air. The ball then misses the ring. 
Question : 
How is the ball to be returned to play ? 
Answer : 
A shot clock violation shall be called against Team A and a throw-in shall be awarded to Team B at the nearest throw-in spot to 
where A3 last had control of the ball. 
References : 
Articles : 29.1.1 and 29.1.2 
 
CASE # 4 : 
During a rebound, A2 jumps in an attempt to tap the ball toward the basket. Just as A2 ‘s hand contacts the ball, B3 fouls A2. 
The ball enters the basket. 
Question : 
What procedure is to be followed to resume play ? 
Answer : 
As the act of tapping the ball in an attempt to score a basket is considered to be the act of shooting, the basket shall count, a 
foul is charged to B3 and A2 shall be awarded one free throw. 
Reference : 
Articles : 15.1; 15.1.1; 15.1.2 and 34.2.2 
 


