
CASE 1 : 
A1 is holding the ball in Team A’s front court with the shot clock at 9 seconds when the official stops the game because of an 
apparent injury to B5. Substitute B9 reports and enters the game to replace B5. 
QUESTION : 
Where shall the ball be returned to play and how much time shall be on the shot clock ? 
ANSWER : 
After the replacement of B5, the game shall resume with a Team A throw-in at the nearest spot to where A1 was holding the 
ball. The shot clock shall be reset to 14 seconds. 
REFERENCE : 
Article 50.5 
 
CASE 2 : 
During a driving layup by A4, B1 deliberately pushes A4 with both hands, resulting in the official calling an Unsportsmanlike 
foul. The try for goal  by A4 is successful. Coach A then verbally protests about the foul by B1 ( believing that it should be a 
Disqualifying foul ) and is assessed a Technical foul. 
QUESTION : 
What is the correct procedure to be followed and why ? 
ANSWER : 
Since we have 1 free throw ( to A4; he scored on his lay- up attempt ) and possession to Team A for the Unsportsmanlike foul 
by B1  and we also have for Team B ,1 free throw and possession because of the Technical foul by Coach A……. therefore these 
two penalties, being equal, cancel one another and the ball will be returned to play with a throw-in for Team B on their back 
court endline with the thrower-in being permitted to run the end line as after any made field goal by their opponents. 
REFERENCE : 
Articles 36.1.1 ; 36.4.2 ; 37.1.3 ; 37.2.2 ; 42.2 
 
CASE 3 : 
With 1:20 remaining in the fourth period, A2 scores a field goal. The horn sounds to indicate that  B11 wishes to replace B2. A9, 
A10 and A11 all report to the scorer and request to enter the game at this time as well. 
QUESTION : 
Shall all three Team A players be permitted to enter the game ? 
ANSWER : 
When there are two minutes or less remaining in the fourth period or two minutes or less remaining in any extra period, the 
team that is scored upon from the field may initiate a substitution (s ). When this situation occurs, the opponent shall also be 
permitted substitution(s). Either team may replace up to a maximum of five players. 
REFERENCE : 
Articles 19.2.2 and 19.2.5 
 
CASE 4 : 
During the second period and after play has been stopped for a violation, a foul or a jump ball, etc. Team B is granted a time 
out. Following the sound of the horn that ends the time-out of Team B , Team B requests their second allotted time-out. 
QUESTION : 
Shall this second time –out be granted immediately following their first time-out . 
ANSWER : 
Team B’s request shall be granted because, subject to availability, there are no restrictions on the number of time-outs that 
may be granted during the same stop clock period. Time-outs may be granted up to that point when the ball is at the disposal 
of the thrower-in or free- throw shooter. 
REFERENCE : 
Articles 18.2.1 and 18.2.2 
 


