CASE # 1:

Al is fouled in the act of shooting and is awarded 2 free throws. After the foul has been reported, the Lead official places the ball
at the disposal of the free-thrower. The horn now sounds with a request for a time-out for Team A. The Trail official reacts to the
horn and blows his/her whistle.

QUESTION:

Shall the time-out be granted to Team A?

ANSWER:

As the opportunity for a time-out ended when the ball was placed at the disposal of the free-thrower, the time-out shall not be
granted, regardless of the official having blown his/her whistle. The Lead official shall retrieve the ball and re-administer the free
throw.

REFERENCE:

Article 18.2.4

CASE # 2:

A5 scores a field goal and the horn sounds to indicate a time-out has been requested. The official reacts to the horn and blows
his/her whistle. It is then discovered that Team A had requested the time-out.

QUESTION:

Shall the time-out be granted?

ANSWER:

Because the official has interrupted the game by blowing his/her whistle, the time-out shall be granted.

REFERENCE:

Article 18.2.8 and Interpretation 18/19-13

CASE # 3:

A2 scores a field goal with 1:18 seconds remaining in the second quarter. The timer correctly stops the clock and then sounds
the horn to indicate that substitute A9 wishes to enter the game. The new Lead official acknowledges the Table by asking why
the horn was sounded. The official is informed that A9 wishes to enter the game at this time.

QUESTION:

Shall A9 be permitted to enter the game at this time?

ANSWER

The request by A9 shall not be granted as the official had not blown his/her whistle and interrupted the game. The new Trail
official shall retrieve the ball and administer a throw-in to Team B on Team B’s end line.

REFERENCE:

Article 19.2.5

CASE # 4.

A3 is fouled while in the act of shooting just as the 3™ quarter ends.. The officials determine that the foul occurred just prior to
the horn sounding. A3 is awarded 2 free throws, but before receiving the ball for the first free throw, the horn sounds to indicate
that Team B has requested a time-out.

QUESTION:

Shall the time-out be granted?

ANSWER:

When the horn sounded to end the 3™ quarter, playing time has ended and the interval of play has begun. The request for the
time-out shall be denied, because time-outs can only be granted during playing time. A3 shall immediately be awarded 2 free
throws.

REFERENCE:

Interpretations 18/19-3

CASE #5:

During an AP throw-in, Al passes the ball toward A3 but the pass is low and A3 in attempting to play the ball, deliberately blocks
the ball with his/her leg. The official calls a violation and awards a throw-in to Team B.

QUESTION:

Shall the next AP throw-in be granted to Team A or Team B?

ANSWER:



Whenever the team attempting an AP throw-in commits a violation, the ball shall be awarded to the opponents out of bounds at
the nearest spot to the infraction. Due to the throw-in violation by Team A, the AP arrow shall be switched to Team B and Team
B shall be entitled to the next AP throw-in.

REFERENCE:

Article 12.4.2

CASE #6:

While attempting an AP throw-in, A2’s throw-in attempt is deliberately kicked by defender B4. The official calls the violation and
awards a throw-in to Team A.

QUESTION:

Shall the next AP throw-in be granted to Team A or Team B?

ANSWER:

The kicking of the ball by the opponent does not end the AP throw-in, therefore, a throw-in shall be awarded to Team A out of
bounds at the nearest spot to the violation. As the Team AP arrow throw-in was not completed, the AP arrow still favors Team A.
REFERENCE:

Article 12.4.2

CASE #7:

During an AP throw-in, thrower-in A3 does not pass the ball but hands the ball to in-bounds teammate A5. The official calls a
violation and awards a throw-in to Team B at the original throw-in spot.

QUESTION:

Is this correct procedure and which team will be granted the next AP arrow?

ANSWER:

Whenever the team that is awarded an AP arrow throw-in commits a throw-in violation, the opponents shall be awarded a
throw-in at the nearest spot to the violation. The AP arrow shall be switched and on the next AP situation, Team B shall be
awarded a throw-in.

REFERENCE:

Article 12.4.2

CASE # 8:

While attempting an AP throw-in, Al’s pass toward A3 is punched by defender B5. The official calls the violation and awards a
throw-in to Team A, out of bounds at the nearest spot to the violation.

QUESTION:

Which team shall receive the next AP arrow throw-in?

ANSWER:

The punching of the ball does not end the AP arrow throw-in, therefore a throw-in shall be awarded to Team A. The AP arrow
shall not be switched and on the next jump ball, Team A shall be awarded a throw-in.

REFERENCE:

Article 12.4.2



