CASE #1:

A2 straddles the center line to start the 3™ quarter AP arrow throw-in and passes the ball to A4. A4 jumps from Team A’s front
court, catches the ball while airborne and lands with one foot in the front court and one foot in the back court.

QUESTION:

Is this a back over violation?

ANSWER:

Yes

A4 jumping from his/her front court and controlling the ball while airborne has established Team A control of the ball in the
front court. By landing and making contact with the back court, A4 has illegally caused the ball to return to A’s back court.
REFERENCE:

Articles 30.1.1; 30.1.2 and 30.2

CASE # 2:

During a throw-in in Team A’s back court, Al passes the ball to A2, who has both feet completely in the front court. A2, without
gaining control of the ball, taps the ball into Team A’s back court, where A5 gains control of the ball.

QUESTION:

Is this a back court violation?

ANSWER:

No.

Play shall continue. For the ball to have front court status, the ball must be controlled by A2 even though A2 has both feet
completely in the front court. The back court count shall start as soon as any Team A player touches the ball.

REFERENCE:

Article 28.1.2

CASE # 3:

A5 is standing with both feet in the back court near the center line when A5 attempts a bounce pass to A3, who is straddling the
center line. On the pass, the ball touches the front court and then is caught by A3 while still straddling the center line.
QUESTION:

Is this a violation?

ANSWER:

No.

This is not a back court violation as no Team A player with the ball had control of the ball in Team A’s front court. However, as
the ball was caused to go into the front court, the 8 second back court count stopped at the moment the ball touched the front
court. A new back court count shall be started as soon as any Team A player in the back court gains control of the ball.
REFERENCE:

Article 28.1.2

CASE # 4:

While holding the ball in the front court, Al attempts a pass to A2 but A2 and B3 simultaneously tip the ball into Team A’s back
court. Where the ball is first touched by A4.

QUESTION:

Is this a violation?

ANSWER:

Yes.

A back court violation shall be called on Team A, as A2 has illegally caused the ball to return to the back court.

REFERENCE:

Articles 30.1.1 and 30.1.2



