
CASE # 1 : 
A1 straddles the center line to begin the 3rd quarter. A1 passes the ball to A4. A4 jumps from the Team A front court, catches the 
ball while airborne and lands with one foot in the front court and one foot in the back court. 
QUESTION : 
Is this a back over violation ? 
ANSWER : 
Yes. 
A4 jumping from his/her front court and controlling the ball while airborne has established Team A control of the ball in the 
front court. By then landing and making contact with the back court, A4 has illegally caused the ball to return to Team A’s back 
court. 
REFERENCE : 
Articles 30.1.1; 30.1.2 and 30.2 
 
CASE # 2 : 
Just as A2 is about to release his/her final free throw, defender B2 enters the restricted area. A2’s free throw attempt misses the 
ring. 
QUESTION : 
Is this a double violation ? 
ANSWER : 
Yes. 
The official shall call a double violation and shall return the ball to play with an alternating possession ( jump ball ) at the free 
throw line extended. 
REFERENCE : 
Article 43.3.3 
 
CASE # 3 : 
With 8 seconds remaining on the shot clock, A1 attempts a 3 point field goal. While the ball is in the air, B4 fouls A4. A1’s try for 
goal strikes the rim but the ball does not enter the basket. The foul by B4 is Team B’s 2nd  team foul of the 2nd period. 
QUESTION : 
Shall A4 be awarded 2 free throws with the shot clock being set at 24 seconds ? 
ANSWER : 
No. 
Team A shall be awarded a throw-in out of bounds at the nearest spot to where the foul by B4 occurred. The shot clock shall be 
set to 14 seconds. 
REFERENCE : 
Article 29.2.1 
 
CASE # 4 : 
While A4 is in the air in what appears to be a try for goal, B5 fouls A1. A4 then passes the ball to A1. The foul by B5 is : (a) Team 
B’s 5th team foul of the period or (b) Team B’s 4th team foul of the period.  
QUESTION : 
In both cases shall A4 be awarded 2 free throws ? 
ANSWER : 
No. 
Although A1 was fouled in what appears to be an attempt to score a field goal, A1’s pass to A4 nullifies the act of shooting. In (a) 
A5 shall be awarded 2 free throws ( penalty shots for Team B’s 5 team fouls ); in (b) Team A shall be awarded a throw-in at the 
out of bounds spot nearest to where the foul occurred. 
REFERENCE : 
Articles 15.1.2 and 41.2.1 
 


