
CASE # 1 : 
With A4 in control of the ball in Team A’s frontcourt, the official stops the game because of an injury to a) a member of a team 
in control of the ball, or b ) a defensive player. When the game is stopped there are 10 seconds on the shot clock. 
QUESTION :  
How shall the game be resumed with regards to time on the shot clock and the location of the throw-in ? 
ANSWER : 
Whenever the game is stopped because of a player injury, while the ball is in the front court, the shot clock shall ; in a ) remain 
at 10 seconds and in b ) shall be reset to 14 seconds. The throw-in shall be administered at the nearest place to where A4 was 
in control of the ball ( except under the backboard ). 
REFERENCES : 
Articles 50.2 and 50.5 
 
CASE # 2 : 
A2’s  3  point try for goal is in the air when B1 jumps from within the 2 point area and legally deflects the shot while the ball is 
still on its upward flight. The ball then enters the basket. 
QUESTION : 
Shall A2 be credited with 3 points, 2 points or no points ? 
ANSWER : 
When the ball is legally touched by B1, the status of the try for goal from a 3 point attempt remains unchanged. Team A shall 
be credited with 3 points. Team B shall be awarded a throw-in from anywhere on the baseline, except under the backboard. 
REFERENCE : 
FIBA Interpretations 16-1 and 16-2. 
 
CASE 3 : 
A2 is about to release the final or only free throw when A5 enters the lane. A2 then releases his/her free throw and the ball 
enters the basket. 
QUESTION : 
Shall A2 be credited with one point ? 
ANSWER : 
When the ball enters the basket, one point shall be credited to Team A .The “violation “ by Teammate A5 shall be ignored and 
Team B shall be entitled to a throw-in anywhere on the baseline. 
REFERENCE : 
Article 43.3.2 
 
CASE 4 : 
After the ball is released during A1’s layup attempt, B4 fouls A5, who is attempting to get into a rebound position. The ball 
then enters the basket. The foul by B4 was Team B’s 3rd team foul of the period. When the foul occurred the shot clock 
stopped at 6 seconds. 
QUESTION: 
What procedure shall be followed to resume play ? 
ANSWER : 
The basket shall count and Team A shall be awarded a throw-in at the closest spot to the foul, and the shot clock shall be set to 
14 seconds. 
REFERENCE : 
Articles 34.2.1 and 50.5 
 
CASE # 5 : 
In the 3rd period, Team A is awarded an AP arrow throw-in. Just prior to A2 releasing the throw-in, the official calls a holding 
foul on A4. 
QUESTION : 
Shall the next AP throw-in be awarded to Team B ? 
ANSWER : 
The team control foul by A4 during the AP arrow throw-in does not end the AP throw-in process. Team B shall be awarded a 
throw-in at the nearest spot to the foul, the shot clock shall be set to 24 seconds and the next AP shall favour Team A. 
REFERENCES : 



Articles 12.5.5 and 12.5.6 
 
CASE # 6 : 
Team A is awarded a frontcourt throw-in with 10 seconds on the shot clock. A4 lobs the ball toward the basket and the ball 
gets lodged between the backboard and the ring. The AP arrow favours Team A. 
QUESTION : 
What procedure shall be followed to resume play ? 
ANSWER : 
When a throw-in lodges between the backboard and the ring, a jump ball shall be called. Team A shall be awarded an AP arrow 
throw-in and the shot clock shall remain at 10 seconds. 
REFERENCE : 
Articles 12.4.2 and 50.2 
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