
CASE # 1 : 
On the opening jump ball, B1 taps the ball directly out of bounds in Team B’s backcourt, near the free throw line extended. 
With 9:58 indicated on the game clock, A4’s front court throw-in lodges between the basket and the ring. 
QUESTION : 
What procedure must be used to return the ball to play ? 
ANSWER : 
Whenever the ball lodges between the ring and the backboard, a jump ball shall be called. Because no in-bounds possession 
has yet been established, the first AP arrow has not yet been determined and thus, the officials shall administer a jump ball at 
the center circle between any two opponents. The game clock shall remain at 9:58and shall again start when one of the 
jumpers legally taps the ball. The shot clock shall be started and the AP arrow determined , only when an in- bopunds 
possession has been established. 
REFERENCES : 
Articles 12.3 , 12.4.2 and 12.5.2 
 
CASE # 2 : 
Team A is awarded a throw-in in Team A’s front court with 20 seconds remaining on the shot clock. Just after thrower-in A2 
releases the ball, B4 reaches over the boundary line and deflects the ball prior to the ball crossing the line. 
QUESTION : 
How shall play resume ? 
ANSWER : 
A violation shall be called on B4 and a throw-in shall be awarded to Team A at the nearest spot to where B4 contacted the ball. 
The shot clock shall remain at 209 seconds. 
REFERENCES : 
2017 FIBA INTERPRETATIONS Article 29/50 – 12 
 
CASE # 3 : 
During a Team A backcourt throw-in by A1, A3 jumps from Team A’s frontcourt and while still airborne, gains control of the ball. 
A3 then lands in Team A’s backcourt. 
QUESTION : 
Is this a legal play by A3 ? 
ANSWER : 
No. A3 has committed a backcourt violation. Even though A3 gained control of the ball while airborne, A3 retains the same 
status as to where he/she was last  in contact with the floor. Therefore, A3 gained player control while still in contact with 
Team A’s frontcourt. 
REFERENCES : 
Articles 30.1.1 and 30.2 
 


