
CASE # 1 : 
B5 commits an unsportsmanlike foul on dribbler A4. Prior to the administration of A4’s free throws , a technical foul is called on 
Coach A. 
QUESTION : 
Is the unsportsmanlike foul shots to be taken and then followed by the foul shot for the Coach’s technical ? 
ANSWER : 
The I free throw for the Technical foul is taken first and that is followed by the 2 free throws for the unsportsmanlike foul. Play 
will resume with a Team A throw-in at the front court sideline throw-in spot. 
REFERENCE : 
Articles 36.3.2 and 37.2.2 
 
Case # 2 : 
In the first quarter A1 commits a Technical foul. In the 4th quarter A1 commits an unsportsmanlike foul. 
QUESTION : 
Shall A1 be permitted to continue playing ? 
ANSWER : 
A1 shall be immediately disqualified and he/she shall go to and remain on Team A’s bench under the supervision of the Head 
Coach. 
REFERENCE : 
Articles 36.2.3 and 37.2.3 
 
CASE # 3 : 
After a personal foul is called on B3, Team A is to get a throw-in when 
Coach B makes an unacceptable gesture toward an official after a call the Head Coach disagrees with. The official calls a 
Technical foul on the Coach. 
QUESTION : 
How shall this situation be administered ? 
ANSWER : 
The official shall instruct the Scorer to record the Technical foul as a “C” technical foul charged to the Coach. The foul shall not 
be recorded as a team foul. Team A shall be awarded 1 free throw plus a throw-in at the point of interruption with 14 seconds 
on the shot clock if the throw-in is in the front court and 24 seconds on the shot clock if it is a back court throw-in. 
REFERENCE : 
Article 36.3.1, 36.3.2 and 29.2.1 
 
CASE # 4 : 
During the 4th quarter , B2 receives his/her 5th player foul, which is the 3rd Team B foul of the quarter. Taking exception to the 
foul call, B2 throws the ball at the head of A3. 
QUESTION : 
What procedure is to be followed to correctly return the ball to play ? 
ANSWER : 
When B2 commits his/her 5th personal foul, B2 is no longer considered to be a player. When B2 throws the ball at A3’s head 
a  disqualifying     foul shall be called and B2 shall be ejected from the game but may go to and remain on Team B’s bench under 
the direct supervision of the Head Coach. The disqualifying foul shall be assessed to the Head Coach as a “B” bench foul. Any 
Team A player shall be awarded 2 free throws and the game shall resume with a throw-in from the throw-in line in a team’s 
front court with the shot clock set at 14 seconds. 
REFERENCE : 
Articles 29.2.3 and 38.3.4 
 


