
CASE # 1: 
A1 is fouled by B3 while in the act of shooting. The try for goal by A1 is unsuccessful. A1 takes exception to the foul and 
verbally abuses B3. The official calls a Technical foul on A1. 
QUESTION: 
What procedure is to be followed in order to return the ball to play? 
ANSWER: 
Whereas the foul penalty for B3 carries the penalty of 2 free throws and the penalty for the TF is 1 free throw, the 
penalties do not balance. The TF 1 free throw penalty will be administered first with the 2 free throws to A1 being 
administered last with the ball in play on the final free throw. If the final free throw is successful, then Team B will have 
an end line throw-in. If the final free throw is not successful, then we will have a rebound to resume play. 
REFERENCE: 
Article 36.3.2 
 
CASE # 2: 
In case # 2 we have the same sequence of events EXCEPT that A1’s try for goal is successful. 
QUESTION: 
What procedure is to be followed in order to return the ball to play? 
ANSWER: 
The foul penalty by B3 provides A1 with 1 free throw and the TF by A1 provides B3 with 1 free throw; the two free throw 
penalties balance one another. To return the ball to play the ball is awarded to Team B (the team that was scored upon 
and is now entitled to the ball. Team B can run the end line with the throw-in to resume play. 
REFERENCE: 
Article 36.3.2 
 
CASE # 3: 
At the end of the half-time interval Team A does not return promptly to the court to resume play. The official charges 
Team A with a time-out for delay of game. Coach A asks the official if he may have the minute of the time out to give 
instructions to his team. The official grants the coach’s request, 
Question: 
Was the official correct in granting this request? 
ANSWER: 
No. A charged time-out of this nature shall not last 1 minute and the game shall be resumed immediately. 
REFERENCE: 
Interpretations 18/19-18 page 34 
 
CASE # 4: 
Early in the 2nd quarter, A1 commits an Unsportsmanlike foul. During the 4th quarter, the official calls a travelling 
violation on A1. A1 then voices his disapproval of the call and the official assesses A1 with a TF. The TF is A1’s 4th player 
foul of the game. 
QUESTION: 
Shall A1 be permitted to continue to play? 
ANSWER: 
No. A player shall be disqualified for the remainder of the game when he is charged with 2 unsportsmanlike fouls or 2 
technical fouls, or with 1 technical foul and 1 unsportsmanlike foul. 
REFERENCE: 
Article 37.2.3 page 45 
 


