
CASE # 1 : 
B5 commits an Unsportsmanlike foul on A3. After the foul A3 deliberately fouls B5. Following the 
reporting of both fouls, Coach B is assessed a TF. 
QUESTION: 
How are these fouls to be administered? 
ANSWER: 
The fouls by B5 and A3 carry an equal penalty of 2 free throws plus possession; hence they shall offset 
one another. Team A shall be awarded 1 free throw plus possession of the ball for a throw-in at the 
point of interruption for the TF by Coach B. 
REFERENCE: 
Articles 36.3.1; 36.3.2; 42.2.1; 42.2.3 and 42.2.4 
 
CASE # 2: 
While attempting to get a rebound, A3 is fouled by B4. A3 takes exception to the contact and 
deliberately shoves B4. The official assesses an Unsportsmanlike foul on A3. The foul by B4 is Team B’s 
3rd team foul of the period. 
QUESTION: 
What procedure is to be followed to return the ball to play? 
ANSWER: 
Although the personal fouls by A3 and B4 were against each other, they are not double fouls because 
they did not occur at approximately the same time. 
After reporting the fouls, B4 shall be awarded 2 free throws and Team B shall have ball possession for a 
throw-in from the throw-in line in Team B’s front court. 
REFERENCE: 
Article 37.2.2 
 
CASE # 3: 
A2 is awarded 2 free throws. Prior to the administration of the 2nd free throw, A5 and B5 are each 
assessed TF’s. 
QUESTION: 
 What procedures are to be followed to return the ball to play? 
ANSWER: 
The penalties for the 2 TF’s offset one another; A2 is then awarded his 1 remaining free throw. If A2’s 
free throw is successful, play shall resume with a throw-in by Team B anywhere on Team B’s end line. If 
the last A2 free throw is unsuccessful, play shall resume with rebounding activity. 
REFERENCE: 
Article 42.2.8 
 
CASE # 4: 
After ending a dribble either in a continuous motion or standing still, A1 throws the ball against his own 
or his opponents backboard and then catches or touches the ball again before it has touched another 
player. 
QUESTION: 
Is this a legal play? 
ANSWER: 
After catching the ball A1 may shoot or pass but A1 may not begin another dribble. 
REFERENCE: 
2018 Interpretations 24-3 page 37 


