CASE#1:

A5 is dribbling the ball in Team A’s backcourt when the Lead official calls a double foul on Al and B2, who are in the front court.
When the fouls were assessed, the shot clock indicated 19 seconds.

QUESTION :

Where shall the throw-in to resume play be located ? How much time shall be on the shot clock when play resumes ?

ANSWER :

Whenever a double foul occurs and a team is in control of the ball, a throw-in shall be awarded to the offensive team nearest
to where the fouls were committed. In this case the resulting throw-in shall be administered in the front court. Because the
resulting throw-in is in the front court, the shot clock shall not be reset and shall remain at 19 seconds. Free throws shall never
be awarded as the result of a double foul, even if one team is in the penalty or one of the fouls is either Unsportsmanlike or
Disqualifying.

REFERENCE :

Articles 50.3 and 50.4

CASE #2:

A2 jumps in the air to attempt a pass or a shot when B1 blocks the shot or pass which forces A2 to return to the floor without
losing control of the ball.

QUESTION :

The official call a jump ball. Was the official correct ?

ANSWER :

No. When A2 leaves the floor; he/she has picked up the pivot foot. When A2 returns to the floor, while still in control of the
ball, a travelling violation shall be called regardless of whether or not a defender has made contact with the ball.

REFERENCE :

Article 25.2.1

CASE#3:

Just as the official releases the ball on the opening jump, non-jumper A3 holds B3 while attempting to get to a better court
position and a foul is called.

QUESTION :

Under what conditions shall play be resumed ?

ANSWER :

Although the clock has not started, the foul by A3 would be considered to have occurred during “Playing Time “ as the
“Interval of Play “ ends when the ball leaves the official’s hand(s) on the jump ball. Team B shall be awarded a throw-I at a
spot nearest to where the foul occurred. The AP arrow shall not be set until one team gains control of the ball on the court on
the subsequent in-bounds play.

REFERENCE :

Articles 8.6 and 12.5.2

CASE#4 .

During Al’s driving attempt, the ball hits the backboard, but is not entirely above the rim, when defender B5 pins the ball
against the backboard.

QUESTION :

Is this act by B5 legal ?

ANSWER :

Yes. Play shall continue, as the action by B5 is legal. For goaltending to occur, the ball must be COMPLETELY above the level of
the rim, even though it made contact with the backboard.

REFERENCES :

Article 31.2.1



