
CASE # 1 : 
Just as A1 is about to release his/her final free throw, defender B4 enters the 2-point area from just outside the 3-point line.. 
A1’s free throw attempt then misses the rim completely. 
QUESTION : 
Did B4 violate ? How shall the ball be returned to play ? 
ANSWER :  
Yes. HOWEVER, the official shall call a double violation on A1 and B4’s resume play with a jump ball with the AP in effect. 
REFERENCE : 
Article 43.3.3 ; 43.8 
 
CASE # 2 :  
A2 is at the free throw line to attempt his/her final free throw. While the free throw attempt is in the air, B5 enters the 2-point 
area from outside the 3-point area.. A2’s free throw hits the ring but the attempt does not enter the basket. 
QUESTION : 
Under what conditions shall the ball be returned to play ? 
ANSWER : 
The official shall call a free throw violation on B5 and award A2 a replacement free throw. 
REFERENCE : 
Article 43.3.3 
 
CASE # 3 : 
While A3’s final free throw is in the air, B4 enters the 2-point area from outside the 3-point line. The attempt hits the ring, but is 
unsuccessful. A violation is called on B4, immediately after which Team A or Team B requests a time-out. 
QUESTION : 
What procedure shall be followed to return the ball to play ? 
ANSWER : 
The official is correct in calling a free-throw violation on B4 and shall administer one free throw to A3. The time out request by 
either Team A or Team B shall be granted if and when A3’s replacement free-throw is successful or if a free-throw violation is 
called against Team A, which results in a throw-in at the free throw line extended for Team B. 
REFERENCE : 
Articles : 18.2.3 and 43.3.3 
 
CASE # 4 : 
With 21 seconds remaining in the 4th period, A1’s field goal attempt is successful. The Timer stops the clock and sounds the horn 
to indicate that Team B has requested a time-out.  Following Team B’s time-out, Team A requests and is granted a time-out. 
QUESTION : 
The official , to resume play, awards Team B the ball for a throw-in anywhere along the end line under/behind Team B’s basket  . 
Is this correct ? 
ANSWER : 
Following Team A’s time out, the ball shall be advanced to Team B’s throw-in line  in Team B’s front court opposite the Scorer’s 
table. Whenever a team is awarded a back court  throw-in  with 2 minutes or less remaining in  the 4th period  ( or 2 minutes or 
less remaining in any extra period )  the ball shall be advanced to the front court throw-in line opposite the Scorer’s table. The 
time-out by Team A SHALL NOT BLOCK THE BALL FROM BEING ADVANCED TO THE OPPONENT’S FRONT COURT FOR A THROW-
IN. 
REFERENCE : 
Articles : 17.2.4 and 18.2.8 
 


