CASE#1:

During a throw-in , A2 attempts a bounce pass to A4; however the ball strikes the boundary line before it touches or is
controlled by A4.

QUESTION :

Is this a violation ?

ANSWER :

A throw-in violation shall be called as soon as the ball makes contact with the boundary line during the in-bound pass. The
player making the throw-in shall not cause the ball to touch out of bounds after the ball is released on the throw-in.
REFERENCE :

Article 17.3.1

CASE#2:

A5’s backcourt pass hits B3’s leg while he/she is straddling the center line. The ball bounces back into Team A’s backcourt
where it is recovered by A2.

QUESTION :

Is this a violation ?

ANSWER :

Play shall continue without any interruption from an official and the shot clock shall continue to run. However, Team A’s
backcourt count shall restart at 8 seconds when any Team A player re-gains player control.

REFERENCE :

Articles 28.1.2 and 30.1.2

CASE#3:

Al’s center line throw-in is controlled by A4, who is straddling the center line.

QUESTION :

Is A4 in the front court or the back court ?

ANSWER :

The game shall continue without any interruption from an official. Any player attempting a center line extended throw-in shall
be permitted to pass the ball into the back court or the front court. By receiving the ball while straddling the center line, A4
retains back court status. The game clock, shot clock and back court count shall start simultaneously when the ball touches A4.
REFERENCE :

Articles 28.1.2 and 30.1.2

CASE#4 :

While the ball is in the air on a try for goal by A1, B5 fouls A3. The ball then (a) enters the basket or (b) strikes the ring. When
the foul is called, there are 3 seconds remaining on the shot clock. The foul by B5 is Team B’s 4™ team foul of the period.
QUESTION :

Where and how shall the ball be returned to play ?

ANSWER :

In both (a) and ( b) athrow-in shall be awarded to Team A AT THE SPOT NEAREST TO WHERE THE FOUL OCCURRED and in (a)
the basket shall count. The shot clock shall be reset to 14.

REFERENCE :

Article 29.2.1 and FIBA Interpretations, Article 29/50 — 12.



