CASE#1:

Before A2 releases the ball on his/her final free throw, B3 steps into the lane. After releasing the ball, A2 also enters the lane
before the ball a ) strikes the ring; b) enters the basket without striking the ring.

QUESTION :

Has a violation occurred and if so what procedure is to be followed to return the ball to play ?

ANSWER :

In both a) and b) the violation by A2 is assessed and the violation by B3 is ignored. The successful free throw shall be
disallowed and a throw-in shall be awarded to Team B at the free throw line extended.

REFERENCES :

Articles: 43.3.1 and 43.3.3

CASE#2:

During a lay-up by Al, B2 deliberately pushes Al with both hands, resulting in the official calling an Unsportsmanlike foul. Al’s
try for goal is successful, but Al takes exception to the contact and pushes B2. The official then calls an Unsportsmanlike foul
on Al.

QUESTION :

What procedure is to be followed ?

ANSWER :

The basket by A1 shall count and A1 shall be awarded 1 free throw ( no line up ). Team A loses the right to possession as a
result of Al’s foul. B2 is awarded 2 free throws ( no line up ) and Team B shall be awarded a throw-in at the center line
extended opposite the Scorer’s table.

REFERENCES :

Articles : 37.1.3;37.2.2;42.2.4and 42.2.6

CASE#3:

A4 is fouled by B2 in Team A’s back court with 1:06 remaining in the fourth period. The foul by B2 is Team B’s 4™ team foul in
the period. When the foul is called , the back court count is at 5 and the shot clock shows 20 seconds. Team A’s request for a
time out is granted.

QUESTION :

With the Team A front court shall the 24 second clock remain at 20 seconds; be reset to 24 seconds or reset to 14 seconds ?
ANSWER :

Following the time out, the ball shall be advanced to the throw-in line in Team A’s front court and the shot clock shall remain
at 20 seconds.

REFERENCES :

Articles :17.2.4 and 29.2.1

CASE#4:

During the opening jump ball, B1 taps the ball directly out of bounds near the free throw line extended. The game clock was
started when B1 tapped the ball

and was stopped with 9:58 displayed. A3 subsequently attempts a throw-in toward the basket, but the ball lodges between the
ring and the back board.

QUESTION :

What procedure shall be used to return the ball to play ?

ANSWER :

As no in-bounds team control has yet been established, a jump ball between any 2 opponents shall be administered at the
center circle. The game clock shall remain at 9:58 and shall restart when the ball is legally tapped.

REFERENCE :

Article 12.5.2



