
CASE # 1 : 
While in the air and attempting to secure a rebound as a result of A5’s field goal try, which did not make contact with 
the rim, A1 and B1 gain simultaneous control of the ball and maintain simultaneous control after landing. B1 lands with 
both feet in-bounds, while A1 lands with one foot out-of-bounds. The shot clock indicates 11 seconds and the AP 
arrow favours Team A. 
QUESTION : 
Has A1 violated ? Shall the shot clock be reset to 24, 14 or remain at 11 seconds ? 
ANSWER : 
Both A1 and B1 had in-bound status when the ball was simultaneously controlled and thus, a jump ball shall be called 
even though A1 landed out-of- bounds. An AP arrow throw-in shall be awarded to Team A at the nearest spot to where 
the jump ball occurred and the shot clock shall remain at 11 seconds. 
REFERENCE : 
Article 50.2 and FIBA Interpretation 12-7. 
 
CASE # 2 : 
With 0:45 seconds remaining in the 4th period, B5 commits basket interference and 2 points are awarded to Team 
A.  Before the ball is handed to B2 for a throw-in, Coach A requests a time-out. 
QUESTION : 
Shall the Team A time-out request be granted ? 
ANSWER : 
The request for the time-out shall be granted. Even though the team that scores a field goal requests a time-out ( or 
substitution ) , the request shall be granted because the official’s whistle ( sounded because of the basket interference ) 
has interrupted the game. Following the time-out, Team B shall be permitted to attempt a throw-in from anywhere on 
the baseline. 
REFERENCE : 
FIBA Interpretations 18/19 – 14 
 
CASE # 3 : 
With A4 at the line to attempt one free-throw, B4 enters the lane prior to the release of the ball. A4 then steps on the 
free-throw line. 
QUESTION : 
What procedure shall be used to resume play ? 
ANSWER : 
As soon as A4 steps on the line , a violation shall be called and the ball becomes dead. Any other violation prior to , or 
after the free throw shooter’s violation shall be ignored. A throw-in shall be awarded to Team B at the free throw line 
extended. 
REFERENCE : 
Article 43.3.1 
 
CASE # 4 : 
With 10 seconds remaining on the shot clock, A3’s front court pass is deflected by B1 causing the ball to go directly into 
Team A’s backcourt before being touched by any Team A player. Just as A4 is about to recover the ball, he/she is 
fouled by B4. The foul by B4 is Team B’s 2nd team foul of the period. 
QUESTION : 
Where shall the ball be returned to play ? How much time shall be on the shot clock and what shall the back court 
count be ? 
ANSWER : 
A throw-in shall be awarded to Team A at the spot nearest to the foul. Because the resulting throw-in will be in the 
backcourt, the shot clock shall be reset to 24 and the backcourt count shall be 8 seconds. 
REFERENCES : 
Article 29.2.1 

 


