
CASE #1 : 
With 0:53 seconds remaining in the extra period, A2 is in control of the ball in Team A’s backcourt when a Technical foul is 
assessed to Coach B. Following A4’s one free throw, Coach A requests and is granted a time out. 
QUESTION : 
At what location on the court shall Team A have a throw-in ? 
ANSWER : 
Whenever a technical, Unsportsmanlike or Disqualifying foul is assessed , the throw-in following the free throw/throws , shall 
be administered at the center line extended opposite the table. The ball shall not be advanced to the throw-in line in Team A’s 
front court. 
REFERENCES : 
Articles : 36.4.2 ; 37.2.2  and 38.2.3 
 
CASE # 2 : 
B3 is assessed an Unsportsmanlike foul. Prior to A5’s 1st free throw, A3 is charged with a Disqualifying foul. When the 
Unsportsmanlike foul was called , Team A’s backcourt count was 3 seconds and the shot clock display was 21 seconds. 
QUESTION : 
What procedure is to be followed with regards to the two fouls and how many seconds are to be in the back court count and 
on the shot clock ? 
ANSWER : 
Both fouls must be charged, however when two infractions carrying equal penalties are called in the same stop clock period, 
the penalties shall cancel each other. A throw-in at the nearest spot of the first infraction shall be awarded to the team that 
was in control of the ball when the first foul was called. Team A shall have 5 seconds remaining in their backcourt count and 
the shot clock shall remain at 21 seconds. 
REFERENCES : 
Articles : 37.2.2 ; 38.2.3 ; 42.2 and 50.3 
 
CASE # 3 : 
A4 is in the act of shooting when, prior to the release of the try, defender B2 fouls A2. A4 then releases the ball and the try is 
successful. B2’s foul is Team B’s 5th foul of the period. 
QUESTION : 
What procedure is to be followed to return the ball to play ? 
ANSWER : 
A foul, by a defender, when a player is in the act of shooting shall not cause the ball to become dead. The field goal by A4 shall 
count and A2 shall be awarded 2 free throws, because Team B is in the penalty. 
REFERENCES : 
Articles : 10.4 and 41.2.1 
 
CASE # 4 : 
A2’s final free throw is in flight when A1 and B1 are charged with a double foul. Prior to the ball striking the ring, free thrower 
A2 enters the lane. 
QUESTION : 
What procedure is to be followed to return the ball to play ? 
ANSWER : 
Both the double foul and the free throw violation by A2 shall be administered. Whenever a double foul is called , a throw-in 
shall be awarded to the team that was in control of the ball or entitled to the ball. A throw-in shall be awarded to Team B at 
the free throw line extended because of the violation by A2. 
REFERENCES : 
Article 35.2 and FIBA Interpretations 42-7 ; 42-8 ; 42-9 and 42-10 
 


