CASE#1:

A2’s field goal attempt is released and then legally blocked by B3, causing the ball to go directly to the floor. While attempting
to recover the loose ball, A2 fouls B3. The foul is Team A’s : a) 4™ of the period; b ) 5™ of the period.

QUESTION :

How shall the ball be returned to play ?

ANSWER :

When the ball is released on a try for goal, team control has ended. In a ) Team B shall be awarded a throw-in out — of -
bounds at the nearest spot to the location of the foul.; In b) B3 shall be awarded 2 free throws.

REFERENCE :

Articles : 14.1.2;41.1.1 and 41.2.1

CASE#2:

Preparing for a Team A throw-in, the official hands the ball to A1, when A3 steps out- of- bounds and takes the ball from A1l.
QUESTION :

Is A3’s action legal ?

ANSWER :

A throw-in violation shall be called. Except for following any score, the player to whom the ball is handed for the throw-in,
must complete the throw-in. No other player(s) may touch the ball until after it has crossed the end line or side line.
REFERENCE :

Article 17.3.2

CASE#3:

While in the back court, A2’s pass to A3 is deflected by B2, who extends a leg to make contact with the ball, resulting in a kick
ball violation.

QUESTION :

With the resumption of play by a Team A throw-in what shall be the counts on the 24 second clock and the 8 second count ?
ANSWER:

When a foul or an in-bounds violation ( kicked ball ) is assessed against a defensive team in the offensive team’s backcourt, the
shot clock shall be reset to 24 and a new 8 second backcourt count shall be awarded.

REFERENCE :

Articles : 28.1.3 and 29.2.1

CASE#4 :

With 1:59 remaining in the 4™ period and while attempting a lay-up, A5 charges into B3 before releasing the ball. A5 then
releases the try and the ball enters the basket. The official calls a team control foul on A5 and disallows the basket. The horn
then sounds to indicate the Team B has requested a time-out.

QUESTION :

Where shall the Team B throw-in occur ?

ANSWER :

When the game clock shows 2:00 or less in the 4™ period or 2:00 minutes or less in any extra period, and the team entitled to a
throw-in in its backcourt is granted a time-out, the subsequent throw-in shall be administered at the throw-in line opposite the
Scorer’s table in the offensive team’s frontcourt.

REFERENCE :

Article 17.2.4



