
CASE # 1 : 
From the opening jump ball, B1 taps the ball directly out-of-bounds and Team A is awarded a throw-in. On the throw-in by A3, 
B4 intercepts A3’s pass and dribbles down the court. 
QUESTION: 
Which Team shall get the first AP and in which direction shall the AP arrow be pointed ? 
ANSWER : 
When B4 intercepted the ball, Team B became the first INBOUNDS team to gain control of the ball; therefore Team A shall get 
the first AP and the arrow shall point toward Team B’s basket  
( the basket Team A will shoot at ). 
REFERENCE : 
Articles 1.2 and 12.5.2 
 
CASE # 2 : 
With 3 seconds remaining in the 4th period and the score Team A 50 and Team B 46, A2 is at the free throw line to attempt one 
free throw. A2’s attempt misses the ring but hits the backboard, when A4 grabs the rebound and dribbles away from the 
basket. After 3 seconds the game clock sounds to end the period. 
QUESTION : 
Has the game ended ? 
ANSWER : 
Since the officials did not blow the whistle for a violation, the Timer correctly started the clock when play was allowed to 
continue with A4’s rebound . Time legally expires when the game clock runs out and the game is over. 
REFERENCES : 
Articles 9.8 and 46.13 
 
CASE # 3 : 
A4 releases a 3 point try and while the ball is in the air, the shot clock expires and the horn sounds. The ball misses the ring and 
strikes the floor. 
QUESTION : 
From what location on the floor is the play to resume ? 
ANSWER : 
A shot clock violation shall be called and a throw-in shall be awarded to Team B at the nearest place to where A4 was last in 
control of the ball. 
REFERENCE : 
Article 29.1.2 
 
CASE # 4 : 
With 8 seconds remaining on the shot clock and A1 in control of the ball, B1 bats the ball from A1’s hands. The ball is heading 
out-of-bounds, when B3 jumps in the air, catches the ball with both hands and throws it back towards the playing court where 
A5 gains control. 
QUESTION : 
What shot clock implications reside within this scenario ? 
ANSWER : 
When B3 gains control of the ball ( with either one or two hands ) by catching it, the shot clock shall be reset to 24. When A5 
regains control of the ball, the shot clock shall again be reset to 24. In both scenarios, new Team control has been established. 
Had B3 simply tapped, batted or deflected the ball ( no ball control established ), in an attempt to keep the ball inbounds, 
Team A possession would not have changed and thus the shot clock would not have been reset. 
REFERENCE : 
Article 50.1 
 


